ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α4 ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-2015

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α4

ΣΧ. ΕΤΟΣ 2014-2015

            Το Α4 τμήμα στο μάθημα της Βιωματικής Δράσης μελέτησε το θέμα «Ο Διάλογος». Σκοπός της συγκεκριμένης βιωματικής δράσης ήταν οι μαθητές να αναπτύξουν το διάλογο ως το βασικό εργαλείο της δημοκρατίας. Ειδικοί στόχοι του μαθήματος ήταν οι εξής: να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια του διαλόγου και να πιστέψουν στον σύνθετο ρόλο του, δημιουργώντας ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και πλουραλισμού να αναπτύξουν την ικανότητα του διαλόγου και να αποκτήσουν κριτική στάση ως ενεργοί πολίτες καθώς και να χρησιμοποιήσουν τον διάλογο για να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα με θέμα τη σχολική βία.

Στο μάθημα αναπτύχθηκαν οι εξής θεματικές ενότητες:

-Επικοινωνώ : Είδη διαλόγου, κανόνες διαλόγου

-Ζούμε μαζί: Προβλήματα επικοινωνίας. Δημιουργία καλλιτεχνικού υλικού (κόμικ) με θέμα τις απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα που αφορούν  τη συμβίωση, διάλογος με αφορμή κοινωνικά θέματα, αγώνες επιχειρηματολογίας.

-Λύνω τα προβλήματά μου: Συμβολή του διαλόγου στις ατομικές συγκρούσεις, ενεργητική ακρόαση, βελτιώνω τον εαυτό μου στην επικοινωνία με τους άλλους.

-Το σχολείο ως κοινότητα: Σχολικός εκφοβισμός (μορφές βίας, προφίλ δραστών και θυμάτων, στάσεις μαθητών, αίτια και επιπτώσεις)

Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν βιβλιογραφία, διαδίκτυο, παρατήρηση, παιχνίδι ρόλων και αγώνες επιχειρηματολογίας.

Μετά το πέρας των μαθημάτων εκπληρώθηκαν στους περισσότερους μαθητές οι στόχοι της δράσης. Συγκεκριμένα είναι ικανοί να πραγματοποιήσουν έναν ουσιαστικό διάλογο και να τηρήσουν τους κανόνες του όταν γίνεται στα πλαίσια της σχολικής τάξης. Επίσης ανέπτυξαν την κριτική τους ικανότητα και μπορούν να εμπεριστατώνουν την άποψή τους χρησιμοποιώντας επιχειρήματα. Τέλος χρησιμοποίησαν τον διάλογο για να δώσουν λύσεις σε προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή και πείσθηκαν για την αξία του.

 

 

 

Όνομα υπεύθυνης καθηγήτριας Καραδουλαμά Ευδοξία

Ονόματα μαθητών που έλαβαν μέρος στη βιωματική δράση:

  1. Λέκα Αμερίλντο
  2. Μαργαρίτη Όλγα
  3. Μαρτσουκάκης Παναγιώτης
  4. Μιλκόπουλος Στέφανος
  5. Μοράβα Τζουλιάνο
  6. Μπάδραβος Δημήτρης
  7. Μπίσδα Πουλχερία
  8. Νασιούδης Γιώργος
  9. Νίκα Άλμα
  10. Ντισλής Θεόδωρος
  11. Ντύρμα Τζουλιάνα
  12. Παλαιόπουλος Κων/νος
  13. Παπαδόπουλος Αρσένιος
  14. Παπαζάχος Θεόδωρος
  15. Παπαθανασίου Γεώργιος
  16. Παπαθανασίου Δημήτρης
  17. Παπανικολάου Νίκος
  18. Παπουτσάκης Χαράλαμπος

 

Η διδάσκουσα

Καραδουλαμά Ευδοξία

 

ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *